Blog

Hány fokkal lesz hűvösebb, ha hővédő ablakfóliát használok?

Fóliás Juci
Fóliás Juci
2021.06.28 17:24
Hány fokkal lesz hűvösebb, ha hővédő ablakfóliát használok?

Neked bizonyíték kell, nem igéret? Megmutatjuk hány fokkal lett hűvösebb azokban a helyiségekben, ahol hővédő ablakfóliákat használtak.

2017-ben tesztnek vetettük alá a fóliákat. 

Az eredmény még minket is meglepett!

Forgalmazóként 100%-ig meg vagyok győződve arról, hogy ezek a fóliák tényleg működnek, hozzák a gyártó által meghatározott számokat. Minőségi, német fóliák, amik különböző ISO minősítéssel rendelkeznek.

A nemzetközi piacon is elismertek. Európában több tízezer darabot adnak el típusunként. Számomra ennyi bizonyíték bőven elég.

Pár dolgot az elején tisztázni kell. Ez nem légkondícionáló, de nem is kerül annyiba!

CSAK az ABLAKON beáramló hő csökkentésére képes. A falakon át, a tetőn keresztül beáramló meleget nem képes megszűrni!

Ezek a fóliák laboratóriumi körülmények között lettek tesztelve. Otthon nem tudunk olyan körülményeket produkálni, hisz eleve nem mindegy magát a hőmérőt hová és mire tesszük.

A hővédő ablakfóliákat Szőllősi Éva vásárlónk tesztelte!

“Szerencsés helyzetben vagyok, mert módom volt kipróbálni, mérni a hővédő fóliák tudását. Családi házban lakom és van két déli fekvésű, majdnem azonos méretű szobám. Az ablakok mérete hajszálpontosan megegyezik. Fontos még megjegyeznem, pár éve beépített, 3 rétegű üveges ablakokról van szó. Ezek pillanatnyilag az egyik legjobb hőtechnikai mutatóval rendelkező, fokozottan hőszigetelt ablakok." 

"Az egyik szobába feltettem az ablakra a Tönung fóliát, míg a másik szobában fólia nélkül maradt az ablak. Kinti hőmérséklet ezen a napon 32-33 fok volt árnyékban.

Csak mellesleg jegyzem meg, hogy nem tudom valaki megpróbálta-e ilyen körülmények között megmérni, hogy hány fok van olyan helyen ahová direktben tűz a nap. Mi megtettük: 46-47 fokot sikerült mérni.

Tehát ez azt jelenti, hogy ekkora hőhatás éri a falakat és az ablakot is. Az ablakokon redőny is van, amit mindkét szobában azonos időben húztunk fel, és ekkor majdnem azonos hőmérséklet volt a két szobában.

Ezek után zárt ablak és zárt ajtó mellett több mérést végeztünk. Ezt a tényt szeretném hangsúlyozni, akár az ajtót akár az ablakot (akár csak bukóra) tartósan kinyitjuk, akkor a helyiségek között a hőmérséklet viszonylag gyorsan kiegyenlítődik.

Ilyen körülmények között a fólia mérhető eredményt produkált. Az ablakon keresztül beáramló hőmérséklet, még ennél a fokozottan hőszigetelő ablaknál is mérhetően alacsonyabb volt a Tönung fóliázott ablaknál. Ennek alapján egy hagyományos ablak esetén sokkal intenzívebb lehet a különbség."

13:31-kor a fóliázatlan szobában 29,4 fokot mértünk, míg a fóliázottban 26,0 fokot
A fólia hatására 3,4 °C volt a különbség a két szoba között.

Másnap a Tönung fóliát levettem. (Megtehettem, hiszen statikus fólia, bármikor sérülés nélkül leszedhető és újra felrakható)

Most a tegnap fóliázatlan ablakra tettük a 67%-os hővédő ablakfóliát, és a másik maradt fólia nélkül. Kinti hőmérséklet ezen a napon árnyékban 35-36 fok volt, napsütötte helyen ugyanez 52-53 fokot jelent.

Körülmények ugyanazok, egyszerre felhúzott redőny, zárt ajtó és ablak. (az a megállapításom, hogy ha ablakot, ajtót nyitunk beigazolódott, mert előző este szellőztettünk, már nem figyeltünk az ajtó zárva tartásra, így másnapra a két szoba hőmérséklete szinte teljesen, 2 tizedfok különbséggel kiegyenlítődött.)

Ennél a fóliánál legmelegebb napszakban már komoly különbséget tudtunk mérni az ablakon keresztül beáramló hőmérsékletben.

14:12-kor a fóliázatlan szobában 36,7 fokot mértünk, míg a fóliázottban 30,3 fokot. 

A fólia hatására 6,4 °C volt a különbség a két szoba között. 


"Arra a megállapításra jutottam, hogy ezek a fóliák jók, hatékonyak! Segítségükkel csökkenteni lehet a szobába beáramló hőmérsékletet.

Ez különösen jól látszik az egyre gyakoribb extrém magas hőmérsékleteknél. Érezhetően jobb komfort érzetet lehet elérni velük.

Tekintettel arra, hogy a lakótérbe nem csak az ablakokon, hanem a falakon keresztül is áramlik a hő, a légkondicionálók által produkált hőmérséklet csökkentést nem lehet vele produkálni.

Örülök, hogy felraktam, és másoknak is jó szívvel ajánlom, hiszen ilyen alacsony költséggel is elviselhetőbbé tehető a lakókörnyezet hőmérséklete a kánikulában.” Szöllősi Éva

A fólia ismét bizonyított!